23.11.2011

Netin mahdollisuuksia opettajille

Olen pariin kertaan pohtinut, että kuinka paljon inernet on todella mahdollisuus ja kuinka paljon rasite opettajan työssä. Esimerkiksi Wilma-järjestelmä on tullut koulujen ja kotien arkeen lisäten oman osansa työhän. Kommentteja olen kuullut molempiin suuntiin, mutta ilmeisesti esimerkiksi tiedonvaihto kodin ja koulun välillä on muuttunut postitiiviseen suuntaan tämän johdosta. Toisaalta järjestelmällä pakotetaan myös kodit tiukemmin mediayhteiskunnan piiriin. Onko internet nykyään "pakollinen" kaikille kotitalouksille? Tältä osin ymmärrän hyvin myös muutosvastarinnan,
jota kehitys on kohdannut.

Itse olen havainnut tuntien suunnittelussa netin hyväksi. Erilaiset materiaalipankit ovat kiva lisä ja netistä saa nopeasti opetukseen jotain uutta ja vaihtuvaa materiaalia. Olisi mukavaa, jos mahdollisuuksista saisi vielä enemmän tietoa.

Vaikeaksi olen kuitenkin huomannut esimerkiksi tekijänoikeudet. Tutkin luennoilla esiintullutta nettisivua kopiraittia ja se osoittautui todella hyväksi tietopaketiksi tekijänoikeuksista. Selkeästi tietoa juuri opettajille siitä, mikä on sallittua ja missä määrin. Kouluissa rikotaan näitä lakeja välillä niin huoletta, että on vaikea muodostaa itselle oikeaa kuvaa. Immateriaalioikeudet ovat hyvin vaikea asia ja siksi koen myös hyvin vaikeaksi niiden opettamisen koululaisille. Turvallisinta on, kun kaiken tekee itse, mutta kenellä todella on aikaa ja viitsimistä, saati taitoa sellaiseen?

P.S. kaikki tämän blogin kuvamateriaali on itsetuotettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti