22.11.2011

Se on piirretty, näytetään vain lapsille

Bongasin kurssin keskustelualueita selatessani erään, jossa puhuttiin pienten lasten päiväkodeissa kohtaamistaan peloista. Kyseessä on Anna Tommolan Meidän perhe -lehden artikkeli.
Sen mukaan suurin osa lasten peloista on peräisin mediasta. Tommola kertoo Piia Korhosen väitöskirjasta, jonka mukaan 80 prosenttia 5-6 vuotiaista lapsista pelkää jotain tv-ohjelmaa.
"Peloista valtaosa liittyi lapsille suunnattuihin ohjelmiin. Lapset pelkäsivät lastenohjelmien mielikuvitusolentoja sekä aikuisten ohjelmista väkivaltaa."

Tämän vuoksi artikkelissa painotetaan ikärajoista kiinni pitämistä ja lapsen kanssa keskustelua. Lapset voivat olla luonteeltaan rohkeita, mutta kaikkea heidän ei tarvitse kyetä vielä kohtaamaan.

Tämä poiminta herätti minullakin muutamia ajatuksia. Ensinäkin muistin lukeneeni jutun, jossa puhuttiin valtion elokuvatarkastamon lakkauttamisesta. Juttu oli viime vuodelta Suomen Kuvalehdestä. Sen jälkeen ikärajoista saisivat päättää tuottajat itse ja muutoksia tehtäisiin vain valitusten pohjalta. Markkinoilla on jo muutamaan kertaan nähty elokuvia, joiden ikäraja on katsojakannan laajentamisen takia laskettu alemmaksi, kuin olisi hyväksi. 18 on laskettu 15 ikä vuoteen eli leffaan saavat tulla 13 vuotiaat vanhempien seurassa. 13 vuotias tuskin vastaa elokuvan ja median käyttäjänä 18 vuotiasta. Eli ikärajat ovat entistä enemmän vain viitteellisiä ohjeita ja vaativat vanhempien valveutuneisuutta ja harkintaa.

Tästä tuleekin mieleeni toinen aihe asiaan liittyen. Vanhempien ei kannata tuudittautua nykyään uskomuksiin lapsille soveltuvasta viihteestä. Olen muutamaankin kertaan nähnyt, kuinka lasten aamuissa näytetään sarjoja, jotka eivät lasten aamuun kuuluu. Selitys on helppo, sarjat ovat piirrettyjä. Suomessa tuntuu yhä elävän kummallinen myytti siitä, että kaikki piirretyt, tv-sarjat ja sarjakuvat ovat lapsille. Tällaisia kömmähdyksiä ovat esimerkiksi Family Guy (Yhdysvalloissa k-18) ja Father of Pride, joka sai melkein aamukahvini lattialle. Kauaa eivät ole kumpikaan lasten ohjelmina pyörineet. Oikeasti lapsille tehdytkin sarjat pistävät välillä miettimään. Juteltuani kavereiden kanssa monet muistavat esimerkiksi Muumeista joitain hyvin pelottavia kohtauksia. Mutta ehkä joidenkin pelkojen kohtaaminen ja niistä keskustelu kasvattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti